برج خنک کننده یا کولینگ تاور چیست ؟ برج خنک کننده یا برج خنک کن (به انگلیسی ، کولینگ تاور : Cooling tower) واحدی است که برای خنک سازی آبی که در فرآیندهای سردسازی سیستم ها در نیروگاه ها، پالایشگاه ها و دیگر واحدهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، به کار میرود .
قیر ۶۰/۷۰ ماده ایست سیاهرنگ مرکب از هیدروکربونهای آلی با ترکیبات پیچیده که از طريق انجام فرآيند اكسيداسيون بر روي وكيوم باتوم (ماده اوليه توليد قير كه از ته مانده برج تقطير در خلاء پالايشگاه هاي نفت گرفته مي شود) در واحد هاي قير سازي به دست مي آيد به نحوي كه درجه نفوذپذيري آن بين ۶۰ تا ۷۰باشد. این قیر در طبیعت نیز بهصورت معادنی مخلوط با مواد معدنی وجود دارد.
دید کلی تقطیر ، در واقع ، جداسازی فیزیکی برشهای نفتی است که اساس آن ، اختلاف در نقطه جوش هیدروکربنهای مختلف است. هر چه هیدروکربن سنگینتر باشد،
نقطه جوش آن زیاد است و هر چه هیدروکربن سبکتر باشد، زودتر خارج میشود. اولین پالایشگاه تاسیس شده در جهان ، در سال ۱۸۶۰ در ایالت پنسیلوانیای آمریکا بوده است. نفت خام ، از کورههای مبدل حرارتی عبور کرده، بعد از گرم شدن وارد برجهای تقطیر شده و تحت فشار و دما به دو صورت از برجها خارج میشود و محصولات بدست آمده خالص نیستند. انواع برجهای تقطیر در زیر توضیح داده میشوند.
کاربرد دستگاه تقطیر شامل تفکیک مایعات با نقطه جوشهای متفاوت و همچنین تفکیک ترکیبات پیچیده با نقطه جوش پایین است. دستگاه تقطیر با استفاده از دماهای جوش مختلف مایعهای گوناگون عمل میکند.
تقطیر یک تکنیک آزمایشگاهی برای تفکیک و تصفیه مایعات است. تقطیر یکی از بهترین روشهای خالص سازی مایعات است. در این عمل مایع را به کمک حرارت تبخیر میکنند، سپس بخار به وجود آمده در ظرف جداگانهای متراکم شده و محصول تقطیر حاصل میشود. دو روش اصلی تقطیر که در بسیار موارد استفاده میشوند عبارتند از تقطیر ساده و تقطیر جزء به جزء.
تاریخچه و تعریف قیر اعتقاد بر این است که نام “Bitumen” از زبان سانسکریت و از کلمه ”Jate” به معنی “Pitch” گرفتهشده است. همچنین ادعا میشود که معادل لاتین Pixtu-men بوده که بعداً به Bitumen خلاصه و سپس از زبان فرانسه وارد زبان انگلیسی شد. بیشتر از ۵۰۰۰ سال است که قیر بهعنوان عایق رطوبتی و عامل اتصال به کار میرود. قدیمیترین کاربرد ثبتشده به ۳۸۰۰ سال قبل از میلاد توسط سومریها برمیگردد.
به فرآیند هایی که روی نفت خام در پالایشگاه ها انجام می دهیم تا به محصولاتی نظیر بنزین، گازوئیل، نفت سفید و … برسیم، پالایش نفت خام می گویند.
مراحل پالایش نفت خام :
جدا کردن
تبدیل کردن
تصفیه کردن
اولین مرحله پالایش نفت خام یعنی جدا کردن در اصلی تربن بخش هر پالایشگاه به نام برج تقطیر انجام می شود. در برج تقطیر، نفت خام را تا ۴۰۰ درجه سانتی گراد حرارت می دهند تا اجزای آن به جوش آمده و بخار شوند و در برش های نفتی از هم جدا شوند.
تقطیر چیست و مکانیزم کار برجهای تقطیر چگونه است؟ تقطیر ( Distillation) یکی از مهمترین و متداولترین روشهای جداسازی است و اساس آن بر توزیع اجزا بین دو فاز مایع و گاز بنیان گذاشته شده است. در واقع تقطیر یکی از متداولترین راههای جداسازی مواد از یکدیگر به علت تفاوت نقطه جوش میباشد. تقطیر یک فرایند فیزیکی برای جداسازی اجسام با دمای جوش متفاوت است. تقطیر فرآیندی است که بر اساس فاصله نقطه جوش مواد انجام می شود.
برج تقطیر سینی دار و مشکلات آنها برج های سینی دار استوانه های عمودی هستند که در داخل آنها صفحاتی بنام سینی با فواصل معین قرار گرفته اند وجریان های مایع و گاز بصورت غیر همسو(متقاطع) روی این سینی ها با یکدیگر در تماس قرار می گیرند.
جریان کلی در برج یک تماس چند مرحله ای متقابل است. جریان مایع به شکل افقی روی سینی حرکت کرده و توسط ناودانی هایی به سمت پایین (سینی بعد) می ریزد. جریان گاز نیز از پایین و توسط منافذ روی سینی، به سمت بالا حرکت می کند و به شکل حباب در مایع پخش می شود.
قیر مادهای است سیاه رنگ و خمیری شکل که در عایقکاری رطوبت و ساخت آسفالت کاربرد دارد. قیر انواع گوناگونی دارد که هر یک از انواع آن، دارای کاربرد خاصی است.
قیر از مشتقات نفت است و اغلب در پالایشگاه نفت تولید میشود. بدون شك واژه قیر نزد توده مردم واژه ای آشنا است ؛ اما شاید این ماده به آن اندازه كه در عرف عامیانه ماده ای شناخته شده و مشخص است برای متخصصین فن معروف و مشخص نباشد . در برداشت عامیانه"قیر ماده ای سیاه ، بدبو و گاهی ناخوشایند است و كه خاصیت مشخص دارد : چسبندگی و آب بندی ، منشأ آن از نفت می باشد و در تهیه آسفالت یا قیرگونی بام بكار می رود " و البته این نگاهی از دور به قیر است كه تنها مشخصات ظاهری آن را در بردارد.
قیر امولسيونی آب و قیر با یکدیگر مخلوط نمیشوند اما تکنولوژی ساخت امولسیون این فرآیند را امکانپذیر ساخته است که درصد متنابهی از قیر در فاز پیوسته آب پراکنده شود. تركيبي به نام امولسیفایر، ذرات قیر را به صورت باردار (بار الکتریکی) در فاز پیوسته آب معلق و پایدار نگه میدارد.
بویلردیگ های بخار در صنـایع بهــداشتی ، گــرمایشی ، غـــذایی دارویی، فیبــر سازی، لاستیک سازی، نسـاجی و بسیــــاری از مـوارد دیگـر که نیــازمند بخــار آب در یک فرآیند تــولید می باشند، مصارف عمده ای دارند. از آنجائیکه چنین کاربرد وسیعی از دیگ بخـار انتظار می رود مسئله نگهداری ، تمیــز کاری و همچنیــن پیشگیری از تشکیل رسوبات و خوردگی از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد. زیـــرا عدم نگهداری مناسب موجب کاهش عمر و از بین رفتن آن و در نتیجه اتلاف وقت و سـرمایه ملی کشور و همچنیـن کاهش بـازدهی دیگ و بهــره وری از کار خــواهد گــردید.
برج خنک کننده فایبرگلاس که امروزه به دلایل متفاوتی که قبلا به آن اشاره شد، بصورت تقریبا بی رقیب یکه تاز بازار برج خنک کننده در ایران می باشد می تواند از طرفیت ۵ تن تبرید تا ظرفیت ۶۰۰۰ تن تبرید بصورت مکعبی – صنعتی تولید گردد.
سیاست فروش در شرکت نیل پالا به صورت مشتری محور تدوین شده است. ما برای هر مشتری متناسب با نوع، مکان و تناژ سفارش، شرایط فروش ویژهای را جهت تحویل انواع قیر با قیمت منصفانه در نظر میگیریم تا از این طریق، بتوانیم ضمن ارائه بهترین و با کیفیتترین قیر امولسیون، بالاترین سطح همکاری را با مشتریان خود داشتهباشیم. ما مشتریان خود را همچون شرکایی میدانیم که با آنها رابطهای مبتنی بر همکاری و سود متقابل داریم.
عمده ترین روش مرسوم پالایش استفاده شده در تولید قیر کاهش مستقیم در درجه از نفت خام و یا مخلوطی از چند نفت خام و استفاده از روش تقطیر جوی و روش تقطیر در خلاء است. در طرح کلی، تقطیر جوی برای جدایش فیزیکی ترکیبات سوختی و پتروشیمی سبک با نقطه جوش پایین تر از ترکیبات غیر جوشی که با عنوان مواد باقیمانده جوی شناخته شده هستند استفاده می شود.
برج خنک کننده ( کولینگ تاور ) دستگاهی است که با ایجاد سطح وسیع تماس آب با هوا تبخیر آسان می کند و باعث خنک شدن سریع آب می گردد. عمل خنک شدن در اثر از دست دادن گرمای نهان تبخیر انجام می گیرد، در حالی که مقدار کمی آب تبخیر می شود و باعث خنک شدن آب می گردد. برج خنک کننده ، کولینگ تاور ، هواساز ، ایرواشر ، چیلر ، تهویه مطبوع
قیر طبیعی چیست قیر طبیعی نفت خام میباشد که هزاران سال پیش هنگام وقوع زلزله زمین شکافته و نفت خام تا سطح رویه زمین نفوذ کرده و پس از بخار شدن مواد سبک آن ماده ای بصورت ذغال و با بوی گوگرد باقی مانده است.قیر طبیعی حاوی هیدروکربن بوده و درصورتیکه همچنان حرارت ببیند گازهای سنگین تر از آن متصاعد میشود که در نهایت در ۸۵۰ در جه سانتی گراد و پس از یک ساعت و چهل و پنج دقیقه خاکستر باقی میماند